Warsztaty dla odbiorców żywności w ramach POPŻ

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
14 października 2022

W dniu 07 października 2022 r. odbyły się zajęcia teoretyczno - warsztatowe pt. „ Proste i tanie, a zdrowe danie” dla odbiorców żywności POPŻ 2014-2020 w ramach działań towarzyszących, realizowane przy współpracy z Caritas Archidjecezji Częstochowskiej. Było to spotkanie z dietetykiem Panią Karoliną Szostakiewicz-Jaros podczas którego uczestnicy wspólnie przygotowali dania uwzględniając zasady zdrowego żywienia pod okiem specjalisty.

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Radomsku po raz kolejny realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 oraz działania towarzyszące będące nieodzownym elementem ww. porgramu. Są to cykliczne działania edukacyjne oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włączenie społeczne osób zagrożonych ubóstwem. Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która została zakwalifikowana do uczestnictwa w POPŻ 2014-2020.

W dniu 07 października 2022 r. odbyły się zajęcia teoretyczno – warsztatowe dla odbiorców żywności POPŻ 2014-2020 w ramach działań towarzyszących, realizowane przy współpracy z Caritas Archidjecezji Częstochowskiej. Było to spotkanie z dietetykiem Panią Karoliną Szostakiewicz-Jaros podczas którego uczestnicy wspólnie przygotowali dania uwzględniając zasady zdrowego żywienia pod okiem specjalisty.

W zajęciach uczestniczyło 90 osób podzielonych na trzy grupy warsztatowe, które zdobywały wiedzę teoretyczną i praktyczną jak tanio i zdrowo się odżywiać oraz jak można przyrządzać smaczne potrawy wykorzystując produkty otrzymywane w ramach POPŻ.

W części teoretycznej uczestnicy otrzymali dawkę informacji na temat racjonalngo gospodarowania żywnością. Zainteresowaniem cieszyły się indywidualne dyskusje z dietetykiem i zalecenia dostosowane do indywidualnych potrzeb.

W części warsztatowej uczestnicy samodzielnie przygotowali ciekawe przekąski np. kanapki, kolorowe smoothie, pasty warzywne oraz wiele innych przysmaków.

 

Autor: Magdalena Kwiatkowska

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie